13 Temmuz 2016 Çarşamba

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Yapımı

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gr taze asma yaprağı.
İçi İçin:
  • 2 su bardağı pirinç,
  • 4 adet kuru soğan,
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı,
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
  • 2-3 adet domates,
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 çay kaşığı yeni bahar,
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane,
  • 1 çay kaşığı toz şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tuz.
Sarmaları Pişirmek İçin:
  • Yaklaşık 1 su bardağı sıcak su,
  • 1 adet küçük limon,
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi,
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı.
  • Zeytinyağlı Yaprak Sarma Yapılışı

    İçi için; derin bir tencereye zeytin yağını ve dolmalık fıstıkları koyalım.
    Fıstıklar hafif pembe renk alana kadar kavuralım.
    Üzerine küp şeklinde yemeklik doğranmış soğanları ve tuzu ilave edip soğanlar renk alana kadar kavuralım.
    Sonra yıkayıp suyunu süzdüğümüz pirinci ilave edip pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kısık ateşte kavuralım.
    Daha sonra kabukları soyulup küp doğranan domatesleri ilave edip karıştıralım.
    Ardından sırasıyla kuru naneyi, kuş üzümünü, karabiberi, yenibaharı ve şekeri ilave edip kısık ateşte domatesler suyunu çekene kadar pişirelim.
    Hazırladığımız harcı soğumaya bırakalım.
    Asma yapraklarını iyice yıkayıp suyunu süzelim.
    Derin bir tencereye su koyup kaynatalım.
    Suyu süzülen yaprakları kaynayan suyun içine demetler halinde atıp 1-2 dakika haşlayalım.
    Haşlanan yaprakları bir süzgeç içine alıp suyunu süzelim.
    Düz bir zemin üzerine damarlı kısımları üstte kalacak şekilde yaprakları tek tek açalım.
    Her bir yaprağın orta kısmına yaprağın büyüklüğüne göre birer tatlı kaşığı harçtan paylaştıralım.
    Yaprağın kenar kısımlarını içe alıp geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyerek tüm yaprakları sıkı bir şekilde saralım.
    Sarma tenceresinin tabanını birkaç adet asma yaprağı ile kaplayalım.
    Hazırladığımız sarmaları sıra halinde yan yana dizelim.
    Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirelim.
    Üzerine nar ekşisi, zeytinyağı ve yaprakların üzerine çıkacak şekilde sıcak su koyalım.
    Pişme esnasında yaprakların açılmaması için üzerlerine düz bir servis tabağı kapatalım.
    Sarmaları kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika pişirelim.
    Pişen sarmaları oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda daha sonra buzdolabında soğutalım.
    Dinlenen zeytinyağlı sarmaları soğuk olarak servis edelim.
    Asma yaprağı alırken damarları ince ve kenarları bütün yaprakları tercih edelim.
    Zeytinyağı miktarı azaltılıp arttırılabilir.
    Arzuya bağlı iç harca tarçın konulabilir.
    Şayet iç harcı için domates kullanmazsanız yarım su bardağı sıcak su ile harcı hafif pişirelim.

0 yorum:

Yorum Gönder